‘No country is safe, until every country is safe’
Begin april publiceerde de Task Force Health Care (TFHC) samen met een aantal partijen, waaronder Philips, NGOs, oud-Kamerleden en academici een notitie. Daarin roepen zij op 1% van het noodpakket van minister Hoekstra van Financiën mondiaal te investeren om de Covid-19 pandemie te bestrijden.
De gevolgen van de uitbraak van Covid-19 wereldwijd zijn groot: op onze volksgezondheid, op onze economie, op ons dagelijks leven. De verwachting is dat lage- en middeninkomens landen op de korte én lange termijn nog harder zullen worden getroffen. Dit zet ook internationale verhoudingen en afzetmarkten onder druk.
Bestaande programma’s, projecten en handelsrelaties vallen momenteel stil, juist op het moment dat deze landen versterking nodig hebben. Deze crisis spreekt ons aan op onze solidariteit en moraliteit: het vermogen om niet enkel nationaal te investeren in het bestrijden van Covid-19 en ons niet achter de dijken terug te trekken. Maar ook onze verantwoordelijkheid te nemen voor landen die weinig tot geen voorzieningen hebben. Dat doen we voor elkaar, maar ook uit welbegrepen eigenbelang. De internationale verbondenheid op het gebied van onze gezondheid, onze economie en onze rechtsorde en veiligheid maakt namelijk dat we nu moeten investeren in landen elders.
Mondiale oplossing: 1% is een wereld van verschil
Nederland kan in EU en internationaal verband een bijdrage leveren aan een integrale Covid-19 aanpak. Deze bijdrage zou 1% van het totale bedrag zijn dat Nederland beschikbaar heeft om de Covid-19 pandemie te bestrijden: € 90 miljard. Deze 900 miljoen euro is geoormerkt voor de internationale bestrijding van Covid-19 en is eenmalig van aard. Hiermee investeert Nederland in lage- en middeninkomens landen onder andere in het opleiding van personeel, het versterken van gezondheidssystemen en het beschikbaar stellen van medische producten en Nederlandse innovaties.
Door hiervoor ruimte te creëren kan Nederland nu zijn fair share bijdragen aan een gezamenlijke aanpak om Covid-19 een halt toe te roepen. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van Nederlandse kennis, ervaring en innovatieve oplossingen. Nederland dient andere landen op te roepen om bij te dragen aan een mondiale gecoördineerde oplossing. Zo zorgen we ervoor dat internationale solidariteit daadwerkelijk uitbetaalt.
Update
- 16 april | Naar aanleiding van deze oproep is er middels een Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het corona virus een spoed advies aan de AIV (Adviesraad Internationale Vraagstukken) over dit onderwerp aangevraagd.
- 11 mei | Maandag jl. heeft de AIV, het adviesorgaan van de regering, een advies uitgebracht waarin zij pleit voor internationale solidariteit bij het bestrijden van de mondiale Covid-19 pandemie. De AIV adviseert het kabinet een bedrag van 1 miljard euro beschikbaar te stellen voor het lenigen van de meest acute noden. TFHC reageert, samen met organisaties en bedrijven werkzaam op het thema van internationale gezondheid, op dit advies. Lees hier meer over dat advies.
- 15 mei | De Task Force Health Care reageert, samen met organisaties en bedrijven werkzaam op het thema van internationale gezondheid, op dit advies. Lees hier meer over onze reactie op dit advies.
Voor persvragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met:
- Oliver van Loo, telefoonnummer +31 6 41772125