*This item is in Dutch | De uitbraak van Covid-19 heeft grote gevolgen voor Nederlandse LSH bedrijven die internationaal actief zijn. Op deze pagina vindt u meer informatie over de aangescherpte exportregelingen en de impact op de transport en logistiek. Ook verwijzen we door naar de veelgestelde vragen per land.

Binnen de Europese Unie

Publicatieblad van de Europesie Unie:

  • Binnen de EU kan men de in bijlage 1 van de EU verordening genoemde producten vrij exporteren. Duitsland heeft de nationale exportban ondertussen opgeheven. Frankrijk, Polen, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije voor zover bekend nog niet.

  • Ook naar Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Andorra, de Faroe Islands, San Marino, het Vaticaan en de overzeese gebieden die speciale relaties hebben met Nederland (Caribische delen van het Koninkrijk), Denemarken en Frankrijk mag exportvrij worden geëxporteerd. Dit is geregeld in de wijzigingsverordening.

Buiten de Europese Unie

  • Geldt (zie Artikel 1 van EU verordening): NL bedrijven mogen bepaalde persoonlijke medische beschermingsmiddelen (zie bijlage 1 EU verordening) uitvoeren naar landen buiten de EU mits zij beschikken over een uitvoervergunning (zie bijlage 2 EU verordening), afgegeven door de bevoegde autoriteit van de lidstaat waar de exporteur gevestigd is. In NL is de beslissingsbevoegde instantie de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De vergunningen moeten worden aangevraagd bij de Centrale Dienst In- en Uitvoer (CDIU) van de Douane. Zij doen de administratieve afhandeling. Zonder deze vergunning is de uitvoer verboden.

  • Het idee van deze verordening is dat zo min mogelijk NL bedrijven medische middelen uitvoeren omdat deze middelen in NL (en in de rest van de EU) hard nodig zijn. Een uitzondering, op basis waarvan een vergunning kan worden verleend, is bijvoorbeeld als de export bedoeld is voor noodoperaties van humanitaire organisaties in derde landen of om te leveren aan delegaties van de EU en van de lidstaten in het buitenland (zie voor mogelijke redenen om een vergunning af te geven artikel 2(3) van de verordening).

  • Nederlandse bedrijven mogen niet: Zonder exportvergunning mogen de in bijlage 1 van de EU verordening genoemde producten niet worden geëxporteerd naar buiten de EU of de in de wijzigingsverordening genoemde landen/gebieden. Gezien het tekort aan deze producten zal IGJ naar verwachting alleen in uitzonderingssituaties een vergunning verlenen.

RVO Internationaal 

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. RVO heeft voor een aantal landen een lijst met veelgestelde vragen opgesteld.


Evofenedex

Wat kun je doen als je bedrijf direct of indirect wordt getroffen door het coronavirus? Op de website van Evofenedex vind je de informatie per aandachtsgebied en meest gestelde vragen en een selectie van recente artikelen.