*This newsitem is in Dutch | Begin april publiceerde de Task Force Health Care (TFHC) samen met een aantal partijen, waaronder Philips, NGOs, oud-Kamerleden en academici een notitie. Daarin roepen zij op 1% van het noodpakket van minister Hoekstra van Financiën mondiaal te investeren om de Covid-19 pandemie te bestrijden (lees hier meer over).

16 april | Naar aanleiding van deze oproep is er middels een Tweede Kamerdebat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus een spoed advies aan de AIV (Adviesraad Internationale Vraagstukken) over dit onderwerp aangevraagd.

11 mei | Maandag jl. heeft de AIV, het adviesorgaan van de regering, een advies uitgebracht waarin zij pleit voor internationale solidariteit bij het bestrijden van de mondiale Covid-19 pandemie. De AIV adviseert het kabinet een bedrag van 1 miljard euro beschikbaar te stellen voor het lenigen van de meest acute noden. Lees hier meer over dat advies. De TFHC reageert, samen met organisaties en bedrijven werkzaam op het thema van internationale gezondheid, op dit advies.

Hieronder leest u onze reactie daarop.

Volgens de organisaties wijst het briefadvies van de AIV terecht op de afhankelijkheid van Nederland en de EU op het gebied van gezondheid, economie en veiligheid. Op hoofdlijnen kunnen de gekozen inhoudelijke prioriteiten: medische hulp en gezondheidszorg, voedselzekerheid, vluchtelingen en het sociaaleconomisch perspectief op steun rekenen. Ook de sterke focus op digitalisering past bij een integraal advies en onderschrijven zij ten zeerste.

Het advies van de AIV heeft begrijpelijkerwijs een korte termijn insteek. De ondertekenaars sporen het kabinet echter aan de huidige crisisresponsmaatregelen te plaatsen binnen een langere termijnvisie, zodat dit het begin kan zijn van veranderingen van meer systemische aard die langduriger en meer duurzame effecten zullen bewerkstelligen. Zij doen dan ook de sterke aanbeveling om deze langere termijnvisie te ontwikkelen.

Integrale aanpak en combineren van NL-prioriteiten en expertise
Binnen de prioriteiten, met name op het gebied van gezondheidszorg, ligt de focus van het advies op producten (testcapaciteit, beschermende producten, vaccins en medicijnen) die noodzakelijk zijn om de eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg te ondersteunen bij preventie, indamming en behandeling.

Ondergetekenden stellen dat er binnen de Nederlandse inzet op de wereldwijde aanpak van COVID-19 daarnaast tevens aandacht moet zijn voor het integraal versterken van gezondheidssystemen. Een goed functionerend gezondheidssysteem dat toegankelijk is voor iedereen is, naast medische producten, namelijk afhankelijk van een aantal andere cruciale, van elkaar afhankelijke, factoren. Nederland kan daarin een rol spelen. Ons land beschikt, zowel vanuit bedrijven als maatschappelijke organisaties, naast de in het advies genoemde expertise op het gebied van WASH, ook over expertise op o.a. het gebied van SRGR, health systems strengthening, bestrijding van infectieziekten, zorgverzekeringen en medische technologie / apparatuur.

De organisaties gaan verder in hun reactie in op:

  • de inbedding COVID-19 respons in structurele versterking van gezondheidszorgsystemen;
  • het benutten van Nederlandse en lokale expertise en positie;
  • en de rol van het maatschappelijk middenveld.