*This newsitem is in Dutch | Een groot aantal organisaties heeft het CDA een brandbrief gestuurd. De organisaties vinden dat de middelen voor een internationale bestrijding van corona niet ten koste mogen gaan van noodzakelijke investeringen in de toekomst. Kortingen toepassen – nu of in de toekomst – betekent dat er voor de meest kwetsbaren in lage inkomenslanden uiteindelijk minder steun is dan voorheen. Juist nu zij het hardst door deze crisis worden getroffen.

Tal van actoren – waaronder maatschappelijke organisaties, academici, bedrijven, religieuze leiders – hebben de afgelopen maanden gepleit voor een Nederlandse rol bij een wereldwijde Covid-19 aanpak. Op het verzoek van het CDA heeft de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) hierover een advies uitgebracht.

Het AIV-advies is tweeledig: bescherm het huidige en toekomstige budget voor ontwikkelingssamenwerking en investeer € 1 miljard in een wereldwijde Covid-19 aanpak. De vertaling van dit advies naar afspraken binnen de coalitie moet dan ook op een verantwoorde manier plaatsvinden, zo schrijven zij. Een negatief scenario zou een kasschuif zijn, wat inhoudt dat middelen voor komende jaren naar voren worden gehaald. Maar een kasschuif om het ontwikkelingsbudget van nu te beschermen, betekent een toekomstige bezuiniging. Bovendien is dit niet conform het AIV-advies en sluit het niet aan bij de investeringen die voor covid-19 zijn genomen op andere beleidsterreinen.

De organisaties vinden dat de bescherming van het budget op een verantwoorde wijze geregeld moet worden. De middelen moeten worden betaald uit algemene middelen. Het investeren in water, sanitatie en hygiëne, voedselzekerheid, het creëren van economische weerbaarheid, gezondheidszorg en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten is juist door de Covid-19 crisis meer dan ooit van belang.

De organisaties doen een dringend beroep op de verantwoordelijkheid van het CDA om met het kabinet tot afspraken te komen waarbij geen korting op ontwikkelingssamenwerking in de toekomst wordt toegepast. Onderdeel van die afspraken is ook een substantiële additionele investering in een wereldwijde Covid-19 aanpak, zoals Duitsland, en ook het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en België recentelijk bekend maakten.

Ondertekenaars

Kees Zevenbergen (CEO Cordaid), Edwin Huizing (CEO Hivos), Monique Dolfing-Vogelenzang (CEO (PharmAccess), Haaije Feenstra (directeur Prisma), Oliver van Loo (adviseur internationale organisaties), Michiel Servaes (algemeen directeur Oxfam Novib), Patricia Vermeulen (CEO Amref Flying Doctors), Minella van Bergeijk (directeur TEAR), Mustapha Gidado (CEO KNCV Tuberculosis Foundation), Micha van Lin (directeur Task Force Health Care), Marco van der Graaf (directeur World Vision), Sybren Attema (CEO ICCO), Mark Vermeulen (algemeen directeur Aidsfonds), Onno Schellekens (voorzitter Joep Lange Instituut), Mark Schneiders (algemeen directeur KIT), Rina Molenaar (directeur Woord en Daad), Mariëlle Bemelmans (CEO Wemos), Dicky Nieuwenhuis (direceur Light for the World), Garance Reus-Deelder (directeur Plan International Nederland)

Gerelateerde initiatieven