Op 1 juli jl. werd in samenwerking met het Nederlands-Russisch Centrum voor Handelsbevordering (NRCH), de Task Force Health Care en de Kamer van Koophandel Midden- Nederland het Seminar on Russian and Dutch Healthcare” georganiseerd in Utrecht door het NCH.

De delegatie werd maandagochtend welkom geheten door de heer Jaap Docter, directeur regionale economie van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland en de heer Tony van der Togt, Speciaal Vertegenwoordiger bilateraal jaar Nederland-Rusland 2013 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De heer Mark Sluiter, vice voorzitter van de Task Force Health Care, was moderator van het ochtendprogramma waarin verschillende Nederlandse deskundigen uit de sector genodigd waren om te spreken. De heer Ryan Florijn, Senior manager Health van Achmea International, hield een presentatie over het Nederlandse verzekeringsstelsel maar ging ook in op de rol van verzekeraars en de promotie voor een bewust gezonde en sportieve levensstijl voor toekomstige klanten. Professor Paul van den Berg van Medexnet verzorgde een presentatie over de toepassing van kwaliteitsmanagement in de Nederlandse gezondheidssector.

De heer Ivan Deev, plaatsvervangend hoofd van het regionale volksgezondheidsdepartement in Tomsk gaf aan dat de regio Tomsk veel kan leren van de Nederlandse gezondheidszorg met name op het gebied van oncologie, revalidatie, logistiek management en de werking van publiek- private financiering- en verzekeringsstelsels in Nederland. De lokale overheid van Tomsk heeft aangegeven een oncologie- en revalidatiekliniek te willen starten en zal tijdens het bezoekprogramma op zoek gaan naar mogelijke samenwerkingspartners bij onderzoek- en kennisinstellingen. Daarnaast is er sterke interesse in Nederlandse bedrijven, die actief zijn in de ziekenhuisbouw en E-health- en mobiliteitsoplossingen.

Tijdens de netwerklunch die werd aangeboden door de Kamer van Koophandel Midden-Nederland werd de mogelijkheid geboden informeel te netwerken met de Russische delegatie. Middels een productpresentatie maakten de Russen kennis met producten en diensten van een twintigtal Nederlandse bedrijven actief in de Nederlandse gezondheidszorg.

Het hele verslag van de inkomende missie vindt u hier.