door Arnoud Boer

AMSTERDAM -De modernisering van de Chinese zorg biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven. De Chinese overheid pompt de komende jaren miljarden extra in hun zorgstelsel. Als het Aziatische land in de toekomst nog meer van het nationaal inkomen aan zorg gaat besteden, groeien de kansen verder. Ons land kan hiervan de vruchten plukken, maar niet zonder forse tijdsinvestering, volgens deskundigen.

De dominantie van Chinese kruidendokters is nog niet voorbij, maar de vraag is hoe lang deze nog duurt. Ze willen toe naar een systeem waarin iedereen toegang heeft tot goede zorg. Dat betekent bijvoorbeeld veel nieuwe ziekenhuizen bouwen en zorgpersoneel opleiden, vertelt Peter Post, manager voor de medisch-technologische sector bij brancheorganisatie FME-CWM. De Chinese markt is dus niet alleen interessant voor een multinational als Philips, met zijn medische apparatuur.

De Chinese zorg staat aan de vooravond van een enorme inhaalslag. Waar Nederland al zo’n 12% van het bbp uitgeeft aan zorg, ligt dat in het Aziatische land op dit moment nog op een bescheiden 4,2%. In de periode 2009-2014 trekt de overheid zijn beurs voor een extra investering van €85 miljard, vertelt Post. Ook China zal steeds meer aandacht besteden aan westerse gezondheidsproblemen als vergrijzing, chronische ziekten, obesitas.

Een bedrijf dat profiteert bij de bouw van nieuwe ziekenhuizen is Dutch Health Architects, een samenwerking van architectenbureaus EGM en De Jong Gortemaker Algra. In Nederland zijn we concurrenten van elkaar, maar voor de buitenlandse markt hebben we de handen ineengeslagen, legt een woordvoerder uit. De Chinezen waren onder de indruk van hun ontwerpen, legt hij uit. We hebben ze hier uitgenodigd om door ons gerealiseerde ziekenhuizen te bezoeken. Ze vonden het hier heel kleurrijk en patiëntvriendelijk.

Onlangs ondertekenden ze een contract voor het ontwerp van een oncologisch centrum in Changyuan in China. Het is een ziekenhuis met een oppervlakte van 60.000 vierkante meter, qua omvang vergelijkbaar met het Deventer ziekenhuis. Zaken doen gaat daar op een andere manier, kwamen de architecten achter. Overzees gaat het veel meer op basis van vertrouwen van de opdrachtgever. We hebben een intentieverklaring en op basis daarvan maken we het ontwerp.â

Volledige artikel: telegraaf.nl

Bron: Telegraaf, 24 juli 2012