*This newsitem is in Dutch | Het gaat goed met de gezondheidszorg in Nederland. Volgens een nieuwe ranglijst van het prestigieuze medisch-wetenschappelijke blad The Lancet staat de zorg in ons land, vergeleken met die in bijna 200 andere landen, op de negende plek. De onderzoekers hebben gekeken naar 32 doodsoorzaken die óf vermijdbaar zijn, óf doeltreffend met medische zorg kunnen worden behandeld. Op grond daarvan is de zogeheten HAQ-score berekend. Dat cijfer drukt, op een schaal van 0 tot 100, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg uit.
Gezondheidsindex HAQ (bron: The Lancet)
Europa aan de top
Opvallend: van de beste twintig landen liggen alleen Australië (op nummer 6), Japan (nummer 11) en Canada (nummer 17) buiten Europa. Groot-Brittannië komt niet verder dan de 30ste plek.
De Verenigde Staten staan op nummer 35, terwijl de uitgaven aan de zorg per hoofd van de bevolking daar het hoogst zijn, met ongeveer 9000 dollar per jaar (omgerekend 8000 euro). De onderste dertig plaatsen van de bijna 200 landen tellende lijst worden ingenomen door Afrikaanse landen plus Afghanistan, Haïti en Jemen.
Ziektes en aandoeningen
Tuberculose en andere aandoeningen van de luchtwegen zijn in het onderzoek meegenomen, maar ook ziektes die door vaccinatie kunnen worden voorkomen, zoals difterie, kinkhoest, tetanus en mazelen. Ook een aantal (behandelbare) vormen van kanker en hartaandoeningen zitten ertussen, net als complicaties rondom zwangerschap, bevalling en geboorte.
Op de ranglijst is te zien hoe landen presteren bij de behandeling van die ziektes, in vergelijking met andere landen. Nederland doet het verhoudingsgewijs minder goed bij onder meer de behandeling van de ziekte van Hodgkin en van aandoeningen van de onderste luchtwegen. Hoge scores zijn, net als in veel andere westerse landen, met name te danken aan ziektes die door het vaccinatieprogramma worden tegengegaan.
Verschillen nemen toe
De HAQ-score uit 2015 is vergeleken met die uit 1990. Bijna alle landen zijn erop vooruitgegaan, zeggen de onderzoekers, maar het verschil tussen de top en de bodem van de ranglijst is toegenomen.
De publicatie is opgesteld door het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). Het is de bedoeling dat de cijfers vanaf nu elk jaar worden geactualiseerd.
Source: RTL Nieuws