Waarom Costa Rica?

Extreme make over. Van koffie en bananen tot hartkleppen;

Costa Rica’s plan om zijn economie te diversifiëren was zeer succesvol. In slechts 25 jaar is het uitgegroeid tot de favoriete locaties in Latijns-Amerika voor de productie van enkele van de meest complexe en geavanceerde medische hulpmiddelen ter wereld. Costa Rica is ‘s werelds vierde grootste hi-tech exporteur en de eerste in Latijns -Amerika.

Costa Rica is om vele redenen een aantrekkelijk land om in te investeren. Het politieke systeem is erg stabiel, het onderwijssysteem van hoog niveau en de kosten voor grond en arbeid zijn er relatief laag. Vooral afgezet tegen de regio vallen deze factoren op. Daarnaast zijn de Verenigde Staten dichtbij en heeft Costa Rica via (vrij)handelsverdragen heffingsvrije toegang tot de Amerikaanse markt alsook die van China en de Europese Unie. Het gemiddelde inkomen ligt rond de 12,100 US dollar per capita en stijgt al 25 jaar gestaag. De verwachtingen is dat deze met nog eens 45% zal toenemen vóór 2017. Costa Rica is nummer 1 van geheel Latijns-Amerika op het gebied van innovatie en ook de belangrijkste exporteur van high-tech. Het land geniet de meeste buitenlandse investeringen van de gehele regio en is een zeer populair uitbestedingsland (13e van de wereld).

Vele multinationale ondernemingen in de medische sector hebben zich vanuit vooral de VS al gevestigd in Costa Rica om hun werkzaamheden uit te besteden. Onder andere behoren hiertoe: Baxter, Intel, Boston Scientific, St. Jude Medical, Hospira, Hewlett-Packard, Proctor & Gamble, Motorola, Microchip Technology, Abbott Laboratories en Sykes. Costa Rica is populair om zijn vrijhandelszones waar vele belastingontheffingen en andere voordelen bestaan, ook dankzij de aansluiting van het land bij de vrije handelsverdragen DR-CAFTA (de VS, Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek) en CARICOM (de Caribische landen). De infrastructuur van het land voor in- en export is uitstekend met wekelijks 24 vrachtscheeplijnen en 26 vrachtvliegtuiglijnen, wat de verbindingen met de rest van de wereld consolideert. Momenteel wordt ca. een miljard US dollar geïnvesteerd door het Nederlandse APM Terminals in een nieuwe containerterminal bij Mon in de provincie Limón; hier zullen vele investeringskansen ontstaan. Costa Rica zelf voert elk jaar meer uit, zo nam de export tussen 2011 en 2012 toe met 9% tot ongeveer 16.9 miljard US dollar.

De Life Sciences sector biedt een breed scala aan mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven, met inbegrip van directe buitenlandse investeringen, grote openbare aanbestedingen, aankopen door particuliere ziekenhuizen en het medisch toerisme.

Medische instrumentensector in Costa Rica Costa Rica is de nummer drie bestemming van directe buitenlandse investeringen per hoofd van de bevolking , en plaats zich hiermee boven landen als Mexico en Brazilië. Costa Rica is de thuisbasis van meer dan 200 toonaangevende bedrijven in de dienstensector, alsmede in de sectoren van medische hulpmiddelen en geavanceerde productie. Nederlandse fabrikanten van medische hulpmiddelen die hun kosten wensen te minimaliseren doen er goed aan de mogelijkheden te onderzoeken voor investeringen in Costa Rica.

Een van de belangrijkste groeimarkten voor de Costaricaanse uitvoer is de medische instrumentensector. Costa Rica is de tweede exporteur van medische instrumenten in heel Latijns-Amerika en deze sector groeit explosief, elk jaar vestigen vele nieuwe bedrijven zich in deze sector in het land met buitenlandse investeringen. Volgens een studie uitgevoerd door EvaluateMedTech, op dit moment meer dan 51 high-tech multinationals hebben vestigingen in Costa Rica, waaronder zes van de top 20 toonaangevende fabrikanten en 5 van de top 10 cardiovasculaire fabrikanten. De vrijhandelszone binnen deze sector groeit sinds 2001 met gemiddeld 8.6% per jaar en deze groeit daarmee minstens drie keer sneller dan elke andere vrijhandelszone in het land. De medische instrumentensector heeft in 2012 voor 1,5 miljard US dollar geëxporteerd en de helft van al het aangetrokken buitenlandse kapitaal dat werd aangetrokken door vrijhandelszones in Costa Rica komen op conto van deze sector.

Er zijn drie belangrijke groeicomponenten binnen de Costa Ricaanse medische instrumentensector:
De publieke markt waar de Caja Costarricense de Seguro Social CCSS (sociale verzekering) bijna volledig verantwoordelijk is voor alle inkoop. Met de huidige vergrijzing (vooral ook in de afzetmarkt Europa), het feit dat medische instrumenten vaak op korte termijn vervangen dienen te worden en het toenemende inkomen van de Costa Ricanen en de daaropvolgende hogere eisen aan de kwaliteit van de zorg, groeit de sector zo snel dat de CCSS veel investeert in nieuwe faciliteiten en apparatuur waardoor er kansen ontstaan voor Nederlandse bedrijven die daarop willen inspringen. Totale jaarlijkse uitgaven bedraagt US $ 0,5 miljard inclusief de aankoop van geneesmiddelen en medische apparatuur. In de komende vier jaar, is de CCSS van plan daar bovenop nog eens $ 970 miljoen aan infrastructuur en medische apparatuur te investeren.

Het medische toerisme waarvoor Costa Rica een van ‘s werelds beroemdste bestemmingen is door de hoge kwaliteit en relatief lage prijzen. In 2013 leverde deze sector bijna 425 miljoen US dollar op en verwacht wordt dat dit binnen drie jaar gestegen zal zijn naar 800 miljoen US dollar.

Costa Rica als springplank. Door alle genoemde voordelen wat betreft aanwezige kennis, innovatie, uitbestedingsmogelijkheden, lage prijzen, nabijheid ten opzichte belangrijke afzetmarkten en vooral alle (vrij)handelsverdragen dit Costa Rica met andere landen heeft gesloten is dit land uitstekend geschikt als locatie voor bijvoorbeeld assemblage of bewerking alvorens de producten naar de eindmarkt worden uitgevoerd..

Uiteraard heeft een marktsector die zo sterk groeit veel nodig. Er is nog veel vraag naar allerlei medische instrumenten. Inkopers vanuit de publieke én particuliere sector geven bijvoorbeeld de volgende behoeftes aan: machines voor ultrageluid, röntgenstralen, gamma-camera’s, schoonmaaksystemen, operatietafels, boilers en elektrische generators, maar ook producten voor het werken met plastic en in laboratoria, precisie-instrumenten en cardiovasculaire instrumenten. Men is tevens op zoek naar hoogwaardige kwaliteit en gereedschap. Men mist zeker nog lokale metaalproducten en bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van industriële apparatuur. Tenslotte is er ook een sterke vraag naar resin pallets, aangezien deze lokaal niet worden vervaardigd. Ook wat betreft human resources, zijn er kansen.. Zo wordt door de producenten aangeven behoefte te bestaan naar kwaliteitsingenieurs. Het huidige niveau is niet hoog genoeg omdat er te weinig gespecialiseerde studenten op dit onderwerp afstuderen. Daarom liggen hier veel kansen voor Nederlandse technici op dit gebied.. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor het geven van opleidingen en trainingen van nieuwe en potentiële werknemers.

Alles bij elkaar genomen is Costa Rica een aantrekkelijk land voor investeringen, zeker in de medische instrumentensector die niet alleen explosief is toegenomen maar waarvan ook wordt verwacht dat deze groei voorlopig zal aanblijven. Vele grote internationale bedrijven gingen al voor.

De president van St. Jude Medical, Michael Rousseau: St. Jude Medical heeft voor Costa Rica gekozen voor haar uitbreiding vanwege de robuuste bedrijfsomgeving met een getalenteerde en goedopgeleide beroepsbevolking, de strategische locatie en de duidelijk aanwezige groeipotentie.

George Blank, President/CEO van The MedTech Group: Ondanks duidelijke voordelen zoals belastingvrije omgeving en lage loonkosten is het belangrijkste voordeel van Costa Rica de uitstekende beroepsbevolking. Werknemers zijn hoogopgeleid, enthousiast, betrokken en loyaal, terwijl ze zich steeds proberen te verbeteren.

Tim Govin, Directeur van de Moog Medical Devices Group: De nabijheid ten opzichte van de VS en de uitstekende ervaringen die andere bedrijven al hadden met Costa Rica waren zeer belangrijk voor ons. Daarnaast was de uitstekende ondersteuning van CINDE doorslaggevend.

David Sheehan, Operatiemanager van Volcano Corporation: We zaten al in Singapore, Ierland, Maleisië, China en in de VS, allen met een lange geschiedenis in de productie van medische instrumenten. We zijn heel erg enthousiast over onze uitbreiding in Costa Rica omdat het veel toevoegt aan ons netwerk, vooral door de kundige beroepsbevolking.

Over enkele weken zal het tweede Life Sciences Forum plaats vinden in Costa Rica ( 7-9 april 2014). Voor de medische instrumentensectoren is dit een van de belangrijkste evenementen voor Latijns-Amerika. Meer dan 400 afgevaardigden van grote medische instrumentenproducenten waren aanwezig in 2013, evenals leveranciers van belangrijke diensten, adviesbureaus en aandeelhouders van andere sectoren. Zie voor meer informatie over dit evenement www.lifesciencescr.com

Costa Rica: A Medical Devices Hotspot
Costa Rica is known as one of the most suitable locations for companies in the Americas. More than 250 high-tech multinational companies are currently operating in its territory, 51 of which are medical device companies; including 6 of the Top 20 largest medical device firms. Facts regarding Costa Rica Medical Sector:

1st High-Tech exporter in Latin America of Industrial Products, fourth in the world World Development Indicators 2012, World Bank.
1st Country in Central America & the Caribbean for Future FDI. fDi Intelligence. Caribbean & Central American Countries of the Future 2011/2012.
Winner of the Future Policy Award 2010 in Biodiversity. World Future Council.
1st in Availability of Scientists and Engineers in Latin America. World Economic Forum. The Global Competitiveness Report 2013-2014.
1st place in Global Innovation Index in Latin America. INSEAD, 2013
2nd Medical device exporter in Latin America. CINDE based on data from UN Comtrade, 2013.
3rd in Intellectual Property Rights in Latin America. Property Rights Alliance. International Property Rights Index 2012.
5th Environmental performer in the world Yale & Columbia Universities. Environmental Performance Index 2012.
7th supplier of Medical devices of the United States. CINDE based on data from International Trade Administration (Department of Commerce) of the United States, 2013.

Voor meer informatie over de medische instrumentensector in Costa Rica en de kansen daarin voor de Nederlandse markt verwijzen we u naar de volledige sectorstudie. Deze kunt u opvragen via de Nederlandse Ambassade in San Jose via e-mailadres sjo-ea@minbuza.nl

Met vriendelijke groeten,
Hans E. Buhrs MBA
Encargado de Asuntos Economicos e Negocios
Embajada del Reino de los Países Bajos
para Centroamrica
Oficentro Ejecutivo La Sabana
San Jose, Costa Rica
+ 506 2296-1490 ext. 235
7 + 506 2296-2933
+ 506 6059-1144
* hans.buhrs@minbuza.nl

www.holanda.cr