Sterke kaarten
De computer neemt in de medische wereld een steeds belangrijkere plaats in. Philips beschikt al over sterke kaarten bij de digitalisering van radiologie en cardiologie, waarbij IT wordt ingezet om diagnoses beter en sneller te kunnen maken en behandelingen te ondersteunen. In totaal verwacht Philips dat de markt van gezondheidsinformatica over twee jaar zo’n €70 mrd bedraagt.
Met het Memorial Sloan Cattering Cancer Center in New York, het grootste private kankercentrum ter wereld, gaat Philips nauw samenwerken op het terrein van genetica. Daarbij worden op celniveau analyses gemaakt om de aanjagers van kanker te kunnen opsporen. De Amerikanen gaan het IT-platform van Philips gebruiken voor hun onderzoek. De Nederlandse multinational hoopt door deze samenwerking zijn producten op dit terrein weer verder te kunnen ontwikkelen.
Genetische analyse
De overeenkomst in Utah wordt afgesloten met zorgorganisatie Navicam. De hierbij aangesloten ziekenhuizen gaan een door Philips ontwikkeld platform voor genetische analyse gebruiken. Daarmee willen ze hun eigen medicatieprogramma bij de behandeling van kanker ook elders in de VS kunnen inzetten. Navicam haalt volgens Philips bovengemiddelde resultaten met de eigen behandelmethodes. Het Philips-platform zal daarbij alle informatie samenbrengen en analyses ondersteunen.
Vrijdag is Philips aanwezig op een oncologieconferentie in Chicago, de Asco 2017. Daar presenteert het bedrijf nieuwe IT-producten voor oncologie, waarbij data van kankerpatiënten vanuit alle betrokken disciplines en locaties worden samengebracht. Ook biedt het instrumenten om analyses sneller te maken. Voor de ontwikkeling hiervan werd samengewerkt met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Source: Het Financieel Dagblad
Photo: Sabine Joosten / Hollandse Hoogte